Gradovi bez milionera

Bez autora
May 04 2011

U Srbiji je prošle godine oko 17.500 građana zaradilo više od 1.705.200 dinara i tako se svrstalo u red dinarskih milionera. Nijednog žitelja koji se može pohvaliti izuzetnim prihodima, međutim, nema u čak 27 gradova i opština u Srbiji. Spisak onih koji nemaju lokalnog milionera podudara se mahom sa listom mesta sa najnižim primanjima u zemlji.Nijedna uplatnica poreza na dohodak neće biti uplaćena u Aleksincu, Beloj Palanci, Bojniku, Bosilegradu, Brusu, Crnoj Travi, Doljevcu, Kniću, Krupnju, Medveđi, Merošini, Mionici, Rači, Ražnju, Sjenici, Surdulici, Svrljigu, Trgovištu, Velikom Gradištu.

Gradovi bez milioneraU Srbiji je prošle godine oko 17.500 građana zaradilo više od 1.705.200 dinara i tako se svrstalo u red dinarskih milionera.

Nijednog žitelja koji se može pohvaliti izuzetnim prihodima, međutim, nema u čak 27 gradova i opština u Srbiji.

Spisak onih koji nemaju lokalnog milionera podudara se mahom sa listom mesta sa najnižim primanjima u zemlji. Nijedna uplatnica poreza na dohodak neće biti uplaćena u Aleksincu, Beloj Palanci, Bojniku, Bosilegradu, Brusu, Crnoj Travi, Doljevcu, Kniću, Krupnju, Medveđi, Merošini, Mionici, Rači, Ražnju, Sjenici, Surdulici, Svrljigu, Trgovištu, Velikom Gradištu.

Milionera, međutim, nema ni u Kostolcu, gradu koji je u martu bio prvi po prosečnim platama. Nema ih ni u Opovu, Sremskim Karlovcima, Ivanjici, Ljigu, Kovinu i Raškoj. I Surčin se danas sa setom seća boljih dana kada je važio za najplaćeniju beogradsku opštinu. Danas je on jedina opština u prestonici u kojoj niko nije prijavio godišnji prihod veći od propisanog limita.

- Imali smo slučajeva da su ljudi prijavili godišnji prihod, iako ne prelaze limit i nemaju obavezu plaćanja poreza - kažu u Poreskoj upravi.

- Jedan tužilac sa juga zemlje je zaradio oko 1,6 miliona dinara, ali je insistirao da podnese poresku prijavu. Neće platiti porez, jer je prihod manji.

Broj obrađenih prijava nije i konačan spisak srpskih bogataša. Tek će naknadne kontrole utvrditi koliko je njih pokušalo da izbegne poreske obaveze.

- U toku je postupak kancelarijske kontrole. Unakrsno proveravamo podatke banaka i isplatilaca prihoda - kažu poreznici.

- Protiv onih koji nisu podneli prijavu biće podnete prekršajne, odnosno krivične prijave. Ukoliko je prihod značajno veći, preti im i desetostruki iznos poreza i krivična prijava.

Profesor najbogatiji

Po podacima Poreske uprave, ubedljivo najveću zaradu u 2010. godini ostvario je profesor ekonomije iz Novog Sada. Zbir njegovih prošlogodišnjih primanja dostigao je čak 167 miliona dinara. Prate ga preduzetnik sa Vračara - 139 miliona i žitelj Savskog venca, nepoznatog zanimanja, koji je zaradio 82 miliona dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik